Residentiëel | Gemene delen | Klein niet residentiëel | Publieke gebouwen | Gemene schil gebouw

Residentiëel

Ingevolge een Europese richtlijn uit 2002 moeten, vanaf november 2008 alle gebouwen (woningen, appartementen, studio’s, enz..) die verkocht of verhuurd worden, verplicht voorzien zijn van een EnergiePrestatieCertificaat. Dit om tegemoet te komen aan het Kyotoprotocol.

Het EPC dient opgesteld te worden door een energiedeskundige type A, gemachtigd en erkend door de Vlaamse overheid. Hij inspecteert daarbij het dak, de muren, vloer, ramen en deuren, ge­bruikte isolatiematerialen, verwarmingsinstallatie enz..
Zo krijgen koper of huurder er een idee van hoe energiezuinig uw woning is.

U krijgt zo ook zelf meer informatie over milieuvriendelijke energieproductie, energiebesparende adviezen in verband met isolatie, verwarming, productie van warm water of koeling, premies en belastingvermindering.Het EPC toont in hoeverre uw woning, appartement, studio, … al voldoet aan de energiedoelstelling van 2050.

De Vlaamse regering wil met het Renovatiepact tegen 2050 alle Vlaamse woningen en appartementen minstens even energiezuinig maken als een energetische nieuwbouwwoning van 2017.

Het vernieuwde EPC geeft op een geautomatiseerde manier tips en aanbevelingen om het label van uw woning of appartement te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt bij het stappenplan automatisch een kostenraming meegegeven.

Bron: energiesparen.be

Gemene delen

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen is al meer dan tien jaar verplicht.

Vanaf 2022 zal ook een EPC beschikbaar moeten zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur. Er wordt een periode van 2 jaar voorzien om dit EPC op te maken. Het EPC van de gemeenschappelijke delen kan al opgemaakt worden vanaf 2020!

Voor nieuwbouwappartementen gaat de verplichting in 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.

Meer dan een derde van de Vlaamse gezinnen woont in een appartementsgebouw. Veel van deze (na-oorlogse) appartementsgebouwen zijn echter niet aangepast aan de huidige normen wat betreft energiezuinigheid. De nood om deze gebouwen grondig te renoveren is dan ook zeer groot.

Doordat meerdere eigenaars samen moeten beslissen over de nodige renovatie, door de aard van de werken en de onduidelijkheid wat best eerst wordt aangepakt, kan een renovatie van een appartementsgebouw soms complex zijn.

Het EPC van de gemeenschappelijke delen wil een instrument zijn om de eigenaars en de gebouwbeheerder wegwijs te maken in de energieprestatie van het gebouw en hen te informeren over de stappen die best gezet worden om de energiezuinige renovatie op te starten. We willen in Vlaanderen immers een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050!

Het EPC gemeenschappelijke delen (hieronder links) bevat hiervoor de nodige informatie en adviezen over het gebouw en het EPC van het appartement (hieronder rechts) voor het appartement. De certificaten vullen elkaar aan.

Bron: energiesparen.be

Klein niet residentiëel

Het EPC is al meer dan tien jaar verplicht bij verkoop en verhuur van woningen, appartementen, studio’s…

Vanaf 2020 moet er bij verkoop en verhuur van kleine niet-residentiële eenheden ook een EPC aanwezig zijn.

Vanaf 2022 moeten appartementsgebouwen een EPC van de gemeenschappelijke delen van het gebouw hebben. Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur. Dit EPC kan u al laten opmaken vanaf 2020.

Deze EPC’s worden opgemaakt door een erkend energiedeskundige type A.

In het algemeen is een EPC verplicht bij :

de zuivere verkoop van het geheel van een woning, appartement, studio en van een klein niet-residentieel gebouw of autonoom functionerend gebouwdeel in volle eigendom. Het EPC moet al aanwezig zijn vanaf het moment dat de eenheid te koop wordt aangeboden;
de woning- en handelshuur ;
de verhuur van een woning, appartement, studio, klein niet-residentieel gebouw of gebouwdeel voor contracten vanaf twee maanden. Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de eenheid te huur wordt aangeboden.
Een EPC is verplicht per eenheid, dus per appartement, per studio, per woning, per autonoom functionerend kantoor, handelszaak, horecazaak, gebouw(deel) met logeerfunctie ….

Er moet een geldig EPC aanwezig zijn van zodra de eenheid te koop of te huur wordt aangeboden tot en met de datum van het verlijden van de notariële akte of de ondertekening van de huurovereenkomst. Wanneer het EPC tijdens deze periode vervalt, moet er dus een nieuw EPC opgemaakt worden.

Als er een geldig EPC Bouw aanwezig is, moet er geen EPC voor bestaande gebouwen opgesteld worden. Het EPC Bouw is een onderdeel van de EPB-aangifte en wordt opgesteld bij nieuwbouw projecten en ingrijpende energetische renovaties.

Bij het te koop of te huur stellen zijn er een aantal verplicht op te nemen vermeldingen in de advertenties. —> 1. ADRES OF UNIEKE CODE

U publiceert steeds het volledige adres, inclusief volledig huisnummer en/of busnummer. Wilt u het adres niet bekendmaken dan kunt u de unieke code van het EPC publiceren.

De unieke code is een deel van het energieprestatiecertificaatnummer: het tweede groepje van maximum tien cijfers. De nullen vóór het eigenlijke cijfer mogen weggelaten worden. De vermelding van de letters “UC” voor de code is echter verplicht om verwarring met de energiescore van het EPC of andere informatie vermeden. Het is natuurlijk toegelaten om het volledige certificaatnummer te publiceren.
Voor EPC’s vanaf januari 2019 moet na de unieke code ook nog ‘-RES’ bij woongebouwen en ‘-KNR’ bij kleine niet-residentiële gebouwen gepubliceerd worden.
Voorbeelden:
voor het certificaatnummer 20081101-0000000245-00000015 is de unieke code UC 245
voor het certificaatnummer 20190910-0001956253-KNR-1 is de unieke code UC 1956253-KNR

LABEL EN/OF ENERGIESCORE

Bestaand gebouw

Heeft u een EPC dat dateert van vóór 2019 dan moet u steeds de energiescore (in kWh/m²) publiceren.
Heeft u een EPC dat opgemaakt wordt na 1 januari 2019, dan moet u ofwel het label (van A+ t.e.m. F) ofwel de energiescore waarop het label bepaald werd (in kWh/m²) publiceren.
Voor een klein niet-residentieel gebouw is dit de energiescore voor bestemming kantoor. Het voorbeeld hieronder toont u waar u deze energiescore kan vinden in het EPC.
Voor een woning of appartement is dit de energiescore vermeld op de eerste pagina van het EPC.
Nieuwbouw:

Bij nieuwbouw (woongebouwen en kleine niet-residentiële gebouwen) moeten de energiescore én het E-peil vermeld worden.

Bij verkoop wordt het geldig EPC aan de koper overgedragen. De notaris is verplicht na te gaan of er een geldig EPC aanwezig is bij de ondertekening van de akte.

Bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst wordt een kopie van het geldig EPC aan de huurder ter beschikking gesteld.

Bron: energiesparen.be

Publieke gebouwen

Een energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen is verplicht voor gebouwen waarin publieke organisaties gevestigd zijn die aan een groot aantal personen overheidsdiensten verstrekken. Een EPC voor publieke gebouwen wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige type C of een interne energiedeskundige en is gebaseerd op de gemeten (werkelijke) jaarverbruiken van de publieke organisatie.

Bron: energiesparen.be

Schildelen gemene delen

Wat wordt bedoeld met de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?
De gemeenschappelijke delen van het gebouw bevatten sowieso het dak, de buitenmuren en de vloer. Ook de vensters, de deuren en de verlichting van de gemeenschappelijke (circulatie)ruimtes zoals deze van de inkomhal, de gang of een gedeelde (zit)ruimte. Naast de gebouwschil vallen ook de aanwezige collectieve installaties voor verwarming en de productie van warm water uit het stooklokaal hieronder. Tenslotte worden ook de gegevens over de installaties voor zonne-energie opgenomen.

Bron: energiesparen.be

Graag een offerte?